perjantai 3. marraskuuta 2017

Lohjan Pyhän Laurin kirkko - maailman hienoin kirkko

Huomenna on Pyhäinpäivä. Ajankulua miettiessäni listasin satoja kirkkoja, joissa olen käynyt. Pohdin niitä ja niiden merkitystä itselleni. Kasvoin paikkakunnilla, joilla oli puukirkot. Lomilla isoäidin luona pääsin Lohjan harmaakivikirkkoon, joka mielestäni oli maailman hienoin. Se oli tehty kivestä ja siellä oli hienot maalaukset. Perheemme matkoilla Euroopassa kävimme monissa kirkoissa, joissa oli kultaa, patsaita ja maalauksia - edes Pietarin kirkko Vatikaanissa ei mielessäni voittanut Lohjan kirkkoa.

Omakohtaisesti merkittävin tapahtuma oli Lohjan kirkon suuri remontti 1960-luvulla, jolloin pääsin kouluikäisenä näkemään kirkon lattian alle ja holvien yläpuolelle. Vieläkin muistan miltä siellä näytti. Se näkymä ja kokemus on vaikuttanut omiin valintoihini. Kiinnostuin historiasta ja taiteesta niin, että aloitin 18-vuotiaana yliopistossa historian ja taidehistorian opinnot. Samana syksynä aloittamani matematiikan ja tietojenkäsittelytieteen opinnot veivät voiton ja valmensivat minut ammattiini. En kuitenkaan unohtanut tai hylännyt taidehistoriaa.

Olen toiminut kirkoissa oppaana ja opastukseni ovat perustuneet omiin kokemuksiini, mutta ennen kaikkea kirjoitettuun viisauteen. Lohjan kirkko on ainoa, joka voin sanoa tuntevani lattiasta - oikeammin lattian alta - kattoon. Maalauksiin liittyvät kertomukset kiehtoivat jo lapsena. Aikuisena olen saanut tietää maalaamisen tekniikasta, maalareista ja väreistä. Käytän samankaltaisia maavärejä lähes päivittäin, kun maalaan ikoneita ja pyhiä kuvia. Mustaa väriä olen tehnyt itse koivuhiilistä. On kiehtovaa tuntea värit ja niiden käyttäytyminen kemiallisissa reaktioissa. Voin istua tunteja tutkimassa Lohjan kirkon maalauksia - onneksi nykyisin sen voi tehdä kirjoista ja netissä. Ne eivät kuitenkaan luo samaa tunnelmaa kuin on Lohjan Pyhän Laurin kirkossa.

Keskikoulussa olin syvästi loukkaantunut, kun historian kirjassa oli valokuva Hattulan kirkon maalauksista. Mielestäni ne olivat kopioita Lohjan kirkon maalauksista, joiden olisi kuulunut päästä kirjan lähes ainoaan värikuvaan. Haluan käydä läpi Hattulan kirkon ja Lohjan kirkon maalaukset rinnakkain - ainakin värimaailma on erilainen johtuen ilmeisesti käytettävissä olleista väreistä ja olosuhteiden aiheuttamista reaktioista. Toinen kiinnostava kohde on verrata Lohjan kirkon maalauksia länsimaiseen kirkkotaiteeseen ja ortodoksiseen ikonitaiteeseen. Tutkia niiden tulkintaa Raamatun kertomuksista.

Kuvassa Lohjan kirkko kuvattuna isoäidiltä perimässäni seinälautasessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti